۰۹۱۲۲۴۹۰۷۵۲ - ۰۲۱۸۸۲۰۹۷۴۲
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳

ضمانت نامه

ضمانت نامه حسن انجام کار:

 این ضمانت نامه بدین منظور طرح‌ریزی شده که به اطمینان کافی به خریدار کالا یا خدمات در مورد انجام آن ، بر اساس شرایط قراردادانجام ندهدبا اولین درخواست کتبی خریداروجه ضمانت نامه را به او یا به حواله کرد او پرداخت نماید.

 البته باید توجه داشت که متون ضمانت نامه از لحاظ میزان و درجه مشروط بودن آن ممکن است مختلف باشدکه بعدا  به شرح آن مبادرت خواهد شد .مبلغ ضمانت نامه حسن انجام کار معمولاً ۵ تا ۱۰ درصد مبلغ قرارداد می باشد .مدت اعتبار این ضمانت نامه معمولاً تا زمان تحویل کامل کالا و یا زمان مزبور حدود ۲ سال و یا بیشتراست.

به دو نکته در مورد ضمانت نامه حسن انجام کار باید توجه مخصوص بشود.

ضمانت نامه حسن انجام کار

الف) سررسید معین

در ضمانت نامه باید سررسید معینی ذکر شود .در صورتی که ذکر  زمان مشخص یعنی  اینکه در چه زمانی سررسید ضمانت نامه به پایان می‌رسد که ممکن نباشد از ذکر  عبارت مبهم از قبیل (تا زمان انجام عملیات به رضایت بخش)باید اجتناب گردد .این امر نه تنها ریسک نامحدودی آن هزینه ی زیادی را نیز برای او در بر خواهد داشت. در ضمانت نامه نیز تعهد نامحدودی را بدین ترتیب پذیرفته که علی الاصول مطلوب نیست.

 ب)امکان تمدید در صورتی که قرارداد در زمان معین شده به پایان نرسد.

ذینفع ضمانت‌نامه مسلما تمایل خواهد داشت تا ضمانت نامه  حسن انجام کار را تمدید نماید. لذا این گونه ضمانتنامه ها بهتر است  به درخواست ذینفع قابل تمدید باشد .به همین علت است که در متون این گونه ضمانت نامه ها اغلب ذکر می گردد که چنانچه بانک صادرکننده ضمانت‌نامه نخواهد یا به هر علتی نتواند  ضمانت نامه  را تمدید نماید و یا ضمانت دهند اجازه تمدیداجازه تمدید  به او ندهند ،بانک موظف است وجه ضمانت نامه را به ذینفع و یا به حواله کرد او پرداخت نماید.

در قراردادهای پیمانکاری این ضمانت نامه را کارفرما از بانک اخذ می نماید تا تضمینی باشد برای اینکه پیمانکار کار خود و تعهداتی را که  در قرارداد قبول نموده به نحو احسن و کامل انجام دهد ، رقم این ضمانت نامه ۵ درصد از کل مبلغ قرارداد است ولی می توان بر خلاف آن توافق به کمتر یا بیشتر از آن نمود. در پیمانهای ساختمانی علاوه بر ضمانت نامه از هر صورت حساب پیمانکار نیز ۱۰ درصد به عنوان تضمین کسر می گردد .رویه رایج این است که نصف مبلغ ضمانت‌نامه و کسورات بعد از تحویل موقت پروژه و نصف دیگر بعد از رفع نقص و تحویل دائم پروژه آزاد می‌شود ،در قراردادهای جزئی داخلی برای تضمین می توان چک یا سفته از پیمانکار گرفت .نوع میزان و چگونگی استرداد آن مطابق ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان و تبصره آن است.

ضمانتنامه انجام تعهدات:

 این تضمین ها در مورد قراردادهای ساختمانی به صورت ضمانت‌نامه‌های بانکی و یا نقدی است که در مواد ۳۵۳۴ شهرت عمومی پیمان پیش‌بینی شده است حکم ضمانت‌نامه مندرج در ماده ۳۴ شرایط عمومی پیمان چنین است در موقع امضای پیمان برای تضمین انجام تعهدات ناشی از آن پیمانکار و از زمان نظامی معادل ۵ درصد مبلغ اولیه پیمان صادره از طرف بانک مورد قبول کارفرما و طبق نمونه که زمینه اسناد مناقصه بوده است هزینه کارفرمایان ضمانت نامه مذکور باید تا تاریخ تصویب صورت مجلس تحویل موقت وع پیمان معتبر باشد مادامی که تحویل موقت انجام نشده است اما این کار مکلف است به دستور کارفرما ضمانت‌نامه بالا را تمدید کند و چنانچه تا ۱۵ روز قبل از انقضای مدت اعتبار آن طبق دستور کار فرماندار محترم دیدن کند کارفرما حق دارند و آن را از نظامی دریافت کرده و آن را به جای ضمانتنامه وثیقه تصمیم به صورت مجلس تحویل موقت با توجه به ماده ۵۲ آزاد نماینده زمین دارای عنوان ضمانتنامه بانکی نیست بلکه ضمانت‌نامه نفتی است که قبلاً باید از پیمانکار به صورت وجه نقد یا وثیقه نقدی دریافت شود و به عنوان گروه خاتمه پیمان از کارفرما نگهداری شود ایا میتوان این تضمین را از محل مطالبه پیمانکار تدریج از ذخیره گذاری نمود.

ضمانت نامه بابت عدم تاخیر تحویل :

کارفرما برای بیمه تامین منافع خود و دستیابی به کار مورد تعهد پیمانکار می‌تواند از پیمانکار تضمینی بابت عدم تحقیق و تحویل بگیرد، که در صورت تخریب بتواند خسارات وارده از تاخیر تحویل را وصول کند. با گرفتن این تضمین ها از پیمانکار و کارفرما در ضمانت نامه پیش پرداخت ،طرفین  در اجرای قرارداد تعویق و تعلیق روا نمی‌دارند ،و کار طرفین قرارداد به خوبی پیش خواهد رفت .بنابراین هر گاه  پیمانکاریا  فروشنده کار و یا کالا را با تاخیر و یا دیرتر از موعد مقرر در قرارداد انجام ویا  تحویل دهند، برای این گونه موارد در قراردادها جریمه تاخیر پیش‌بینی می‌شود که پیمانکار و یا پرداخت جریمه تاخیر فروشنده یا پیمانکار باید کارکنان کار را ادامه داده و پروژه و یا کالا را تحویل کارفرما یا خریدار بدهند در بعضی از قراردادها به خصوص قراردادهای اداری برای جریمه تاخیر  حداکثر و سقف در نظر گرفته می‌شود که جمع کل جریمه از آن نباید بیشتر شود و از آن به بعد کارفرما یا می‌تواند قرارداد را به علت قصور پیمانکار فسخ نماید و از او از این بابت خسارت دریافت کند و یا اینکه کار خود را ادامه دهد و هزینه اتمام کار را از پیمانکار دریافت نماید.

ضمانت نامه

ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان:

در بعضی از قراردادها مقرر می گردد که مقداری از وجه قرار داد مثلاً ۱۰ درصد آن نزد خرید آن به عنوان تضمین حسن انجام کار قرار داد تا مدتی باقی بماند .مقاطعه کاران هنگامی که به اجرای کامل قرارداد نزدیک می‌شوند ممکن است به علل مختلف نقدینگی کافی برای پایان کار نداشته باشند، لذا از خریدار درخواست می‌کند وجه الضمان را به آن پرداخت نموده و در مقابل ضمانت نامه ای تسلیم خریدار می نمایند، که با آن ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان می گویند.

 ماده ۳۵ شرایط عمومی پیمان در رابطه با کسور وجه الضمان  و استرداد آن مقرر می دارد از مبلغ ناخالص صورت وضعیت های پیمانکاری مدل ۱۰ درصد به عنوان تضمین حسن انجام کار و در حسابی جداگانه ای  نزد کارفرما نگهداری می شود.نصف. نیز این مبلغ بلافاصله پس از تصویب صورت مجلس تحویل قطعی از طرف کارفرما به پیمانکار پرداخت می گردد. قابل ذکر است که در تبصره ماده ۳۵ منظور قید شده بود که ضمانت وثیقه ای نقدی تدریج الوصول فوق الذکر قابل تبدیل به ضمانت نامه بانکی می‌باشد .اما ماده ۴ تصویب نامه هیئت وزیران در خصوص مقررات مربوط به اخذ تضمین و تعدیل پیش پرداخت برای کارهای پیمانکاری تبصره ماده ۳۵۲ اصلاح  کرده و به طور دقیق و ورود در جزئیات امر چگونگی تبدیل تدریجی حضور همزمان به ضمانت نامه بانکی را مشخص نمود.


جهت کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین گروه تندرستی در تماس باشید.


 

fa_IRPersian