۰۹۱۲۲۴۹۰۷۵۲ - ۰۲۱۸۸۲۰۹۷۴۲
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳

نکات لازرم در ضمانت نامه ها:

ضمانت نامه                                                                                                    علی الأصول در ضمانت نامه هایی که به نفع ذینفع آن ارائه می شود برای آنکه  بتواند منافع خود را حفظ کند باید نکات زیر رعایت گردد:

ضمانت نامه باید غیر قابل برگشت باشد:

 واضح ضمانتنامه بانک صادر کننده به طور غیر قابل برگشت خود را متعهد نکرده باشد نمی‌تواند منافع ذینفع را حفظ نماید زیرا  بانک صادر کننده آن می تواند هر لحظه تضمین خود را پس بگیرد .

ضمانت‌نامه‌ها بایستی  حتی المقدور غیر مشروط باشد :

در مورد ضمانتنامه ها مشروط معمولاً ذینفع هنگام ادعای دریافت آن با اشکال روبرو شده و باید برای اثبات مدعای خود مسیر طولانی را طی نماید.

 باید با اولین درخواست کتبی ذینفع قابل وصول باشد.

 باید سعی شود  تابع قوانین ایران باشند:

 معمولاً بانک صادرکننده ضمانت نامه سعی  می‌کند در مدت ضمانت نامه ذکر  نماید که قوانین کشور در محل اقامت او حاکم بر متن ضمانت نامه باشد. و ثانیاً دادگاه‌های کشور جمهوری اسلامی ایران مرحله طرح هرگونه دعوای احتمالی در این زمینه باشند.

ضمانت نامه

ضمانت نامه باید به درخواست ذینفع قابل تمدید می‌باشد:

 این مساله به ذینفع  امکان آن را خواهد دادتا در صورتی که قرارداد مورد نظر در زمان مقرر انجام نشود ،درخواست نماید ضمانت نامه مزبور تا زمانی که او مایل است ( مثلاً سه یا شیش ماه) تمدید شود وبه این وسیله در این مورد حفظ گردد. دربعضی  قراردادها به واسطه آنکه طولانی شدن بیش از حد دوران ضمانت نامه  هزینه و خطر زیادی برای دستور دهنده آن ایجاد می کند توافق می شود که  ضمانت نامه فقط برای یک یا دو بار هر بار مثل سه تا شش ماه قابل تمدید باشد .

ضمانت نامه شرکت در مناقصه:

هنگامی که خریدار انجام یک کار یا خرید یک نوع کالا را به مناقصه می‌گذارد، برای اینکه مطمئن گردد که شرکت‌کنندگان در مناقصه  پیشنهادات سنجیده ای را ارائه  می‌دهند و واقعا  قصد انجام کار را دارند، از آنها می خواهد که ضمانت نامه ای به همراه پیشنهاد خود ارائه دهد تا پیشنهادات آنها قابل بررسی باشد.

دلیل  دیگر ضرورت اخذ این ضمانت نامه آن است که بعضی  که از این پیشنهاد دهندگان صرفا  به خاطر از میدان خارج کردن رقبای خود ممکن است قیمت هایی را پیشنهاد نمایند که به هیچ وجه قادر به انجام آن نباشند و لذا چنانچه مناقصه گذارنده احتیاط لازم را به عمل نیاورد ممکن است نه تنها شرکتی که دارای قابلیت و توانایی کافی نیست برنده مناقصه شود بلکه مناقصه دهنده را نیز دچار هزینه‌های اضافی در این زمینه بنماید. بنابراین ضمانتنامه شرکت در مناقصه وسیله‌ای که ریسک خریدار را در این مورد پوشش داده و حتی المقدور شرکت‌کنندگان در مناقصه را از دادن قیمت‌های که از عهده اجرای آن برنمی‌آید برحذر می دارد .

در قراردادهای پیمانکاری کارفرما از پیمانکارانی  که در پروژه مناقصه شرکت می کنند ضمانت نامه بانکی اخذ می‌کنند که هرگاه پیمانکاری مناقصه برنده شد، ولی از امضای قرارداد و انجام پروژه ها خودداری کرد و آن را به نفع خود ضبط کند، چونکه تشریفات مربوط به انجام مناقصه قراردادهای مهم مستلزم صرف وقت و هزینه های زیادی است و ضمانت نامه شرکت در مناقصه برای جلوگیری از وقت و هزینه‌های بیهوده است. ضمانتنامه شرکت در مناقصه دارای مشخصات زیر است:

مبلغ ضمانت‌نامه معمولاً ۱تا ۵ درصد ارزش کل  قرارداد مورد ضمانت می‌باشد .

دوره اعتباریا مدت ضمانت نامه، تا زمان عقد و امضای قرارداد ویا ارائه  ضمانت نامه حسن انجام کار است که به طور معمول ۳ تا ۶ ماه به طول می‌انجامد.

 بنابر آنچه گفته شدادعای وجه ضمانت نامه شرکت در مناقصه به علل زیر ممکن است انجام شود :

در صورتی که شرکت کننده در مناقصه پس از برنده شدن از قبول قرارداد خودداری ورزد( یعنی از امضای قرارداد فروش یا انجام کار خودداری کند).

 به ضمانت نامه حسن انجام کار پس از عقد قرارداد ندهد.

 این پیشنهاد خود را قبل از سررسید آن پس بگیرد.

ضمانت نامه

ضمانت نامه پیش پرداخت:

در بعضی از قراردادها فروشنده درخواست می‌نماید که درصدی از ارزش کالای مورد قرارداد به صورت پیش پرداخت به او داده شود به همین منظور برای آنکه اطمینان کافی وجود داشته باشد که فروشنده در مقابل وجه دریافت شده ،کالا را تحویل خواهد داد ،از او خواسته می‌شود ضمانت نامه در قبال دریافت پیش پرداخت ارائه نماید. هدف از این گونه پرداخت ها معمولا آن است که فروشنده نقدینگی کافی برای خرید مواد و اجزای مورد نیاز برای ساخت کالا داشته باشد .و یا اینکه بتواند هزینه حمل و نقل ماشین‌آلات به محل اجرای پروژه و دستمزد کارگرانرا پرداخت نمایند .و در بعضی موارد نیز به علت آنکه کالا منحصر به فرد و تنها مورد نیاز خریداربه خصوصی است، برای آنکه فروشنده اطمینان  بیشتری در شروع به انجام کار خود داشته باشد درخواست پیش پرداخت ۱۰ یا ۲۰ درصد را می نماید .زیرا چنانچه خریدار مزبور در حین اجرای قرارداد ناگاه از خرید این وسیله به عللی منصرف شود، فروشنده در فروش آن وسیله به مشتری دیگری دچار  مشکلات زیادی خواهد شد به همین دلیل درخواست پیش پرداخت می نماید تا از یک طرف خود پوششی کافی داشته باشد و از طرف دیگر خریدار بااین  پرداخت ،تصمیم قاطع خود را به خریدار اعلام نموده باشد و به سادگی قادر نباشد از تصمیم قبلی خود انصراف حاصل کند.

 در قراردادهایی که حمل  به دفعات مجاز باشد:

معمولا  ضمانت نامه پیش پرداخت به نسبت  کالای تحویلی کاهش پیدا می‌کند و پرداخت نیزبه  نسبت  کالای تحویل شده منهای درصدی که از آن پیش پرداخت شده از انجام می‌پذیرد .مدت اعتبار ضمانت نامه پیش پرداخت معمولا تا زمانی است که قرارداد اجرا گردد و در اعتبارات اسنادی تا پایان سررسید اعتبار می‌باشد .

مبلغ  پیش پرداخت به توافق طرفین متغیر بوده ولی معمولاً حدود ۵ درصد تا ۲۵ درصد کل مبلغ اعتبار است .

نکته حائز  اهمیت آن است که در بعضی از پروژه‌ها و یا کارخانه ها دیده می شود که یک قطعه کوچک در راه اندازی آن پروژه کارخانه نقش اساسی بازی می‌کند و ممکن است فروشنده تحویل آن را تا آخرین لحظه ی  تحویل کل کارخانه برنج یا پروژه به  تاخیر اندازد و لذا چنانچه چنین  قطعه و یا نقشه ای تحویل نگردد ممکن است استفاده از کارخانه دچار اشکال گردیده و یا با هزینه زیادی قابل استفاده باشد بنابراین در چنین مواردی بهتر است ضمانت نامه پیش پرداخت تا لحظه تحویل کامل پروژه و یا کارخانه مورد قرارداد کاهش نیابد تا خریدار اهرم کافی جهت کنترل قرار دادن دردست داشته باشد و قراردادهای پیمانکاری در مقابل بخشی از مبلغ قرارداد (معمولا ۲۵ درصد مبلغ کل قرارداد )که از پیش به پیمانکار پرداخت می‌شود ضمانت نامه بانکی از وی اخذ می گردد .در قراردادهای کلان رایج  است که پیمانکار برای تهیه ماشین آلات مورد نیاز پروژه و یا مقدمات دیگر از کارفرما درخواست پیش پرداخت می‌کند و این ضمانت نامه برای اطمینان از برگشت آن پول و اجرای کار در مقابل آن است.


جهت کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین گروه تندرستی در تماس باشید.


 

fa_IRPersian